Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedna plus jedna nejsou tři

Láska si nevybírá, jestli se zamilujeme do souseda z vedlejšího baráku, do první lásky anebo do někoho z opačného konce světa.

Snažíme se ohlížet na ostatní,  navzájem si neubližovat, ale na druhou stranu se přirozeně chováme jako sobci. Přejeme lásku hlavně sami sobě. Když se ve vztahu objeví "překážka", ať už v podobě manželky, milenky...začneme moralizovat a soudit. To já bych nikdy nedopustil/a, to já bych nikdy neudělal/a a když už bych o nevěře věděl/a, nedokázal/a bych to tajit. Ruku na srdce. Opravdu jste si jistí? Obzvláště, pokud by šlo o podvádění dobrého přítele. Uf.Tohle je prekérní situace. Co ovšem dělat, když oba z páru jsou vaši dobří přátelé? Něžnější polovina se však v práci zakoukala do snědého kolegy. Vtipného, galantního, flirtujícího. Nelze soudit druhé, ale pro okolí se stala mrchou a její přítel podváděným chudákem. Fakt, že pan Neodolatelný je otcem tří dětí, z nichž nejmladšímu je pár měsíců se ona krásná modrooká blondýnka nemusí dozvědět hned a hlavně, ne od něho. Z několikaletého přítele se rázem stane nudný a neatraktivní kamarád. Kam se poděly všechny společné roky? Vytvořené pouto se stalo neviditelným? Stále více času tráví bloňdatá kráska v práci, stále více se prý setkává s kamarádkou. Jejímu příteli začíná být podivná odtažitost a společně strávený čas začíná být vzácný. Vzácný a plný napětí ve vzduchu. Pípání mobilu uprostřed noci, častější telefonáty. Pracně vymýšlené výmluvy a lži. Důstojnost však brání telefon bez dovolení kontrolovat. Dříve tolik jasná budoucnost se plíží v nejasných obrysech.

Kamarádka s níž se údajně nevěrnice schází (v reálu je s panem Neodolatelným) nic netuší. Jednoho pozdního večera jí zvoní mobil. "Prosím tě, kdyby něco, tak jsme byly spolu na pivku". Následuje název hospůdky a čas, který spolu "strávily". "Co se děje? Hele, do ničeho mě netahej, buď tak hodná!" Z telefonu už jen slyší přerušovací tón. Za pět minut volá přítel nevěrnice, který už pravděpodobně něco tuší. Kamarádka si utírá pot z čela a je ráda, že nemusí lhát z očí do očí. Neumí lhát a řeč jejího těla to na ni vždy prozradí. Tuhle hru hrát nechce a nebude. Hra se protáhne na několik měsíců, ale jednoho dne se pravda provalí na světlo boží. Rada pana dr. Plzáka "Zatloukat, zatloukat"..už postrádá smysl. Kamarádka je v pasti. Má oba ráda. Kamarád až po delší době uvěří, že ona o tom od začátku nevěděla. I kdyby, těžko by se sdělovalo kamarádovi, že mu přítelkyně zahýbá.  A zkuste vysvětlit zamilované poblázněné holce, aby se vykašlala na otce tří dětí a zůstala s přítelem, který ji má k zbláznění rád! Snažila se. Realisticky jí vpálila do tváře, vykreslila v hrubých obrysech, jak se její život může vyvíjet. Nelíčila jí život v růžových barvách. Naopak. Skepticky popisovala možnou černou budoucnost, případné zklamání. Taková už byla. Seděly proti sobě a dívaly se do očí. "Promiň, ale znáš mě. Takhle to prostě cítím. Ale ať už uděláš cokoli, vždy tě budu mít ráda." Nevěrnice suše polkla a dívala se uslzenýma očima. "Jak můžeš být tak hnusná a krutá? Nepřeješ mi snad štěstí?" "Věř mi, že přeji, ale v happyend nevěřím. Nezlob se. Nesoudím tě, protože každý si hledáme to svoje štěstí." Dopila poslední doušek vína a rozloučila se. Čekat, že se jednoho krásného dne nový přítel probere, opustí rodinu a začne nový, jiný život s mladou cizinkou? Jakoby mávnutím proutku se změnilo plno věcí. Z lásky nenávist, ze smíchu slzy, z touhy nechuť, ze zájmu nezájem, z blízkosti nepřekonatelná vzdálenost a ze vztahu trosky. Událo se plno ošklivých věcí do nichž byla kamarádka vtažena a kterých byla svědkem. A přece konec tohoto příběhu pro milenku dopadl dobře. Odešel od rodiny, odstěhovali se společně na opačný konec země a začali nový život. Udělali tlustou čáru za některými přáteli, kteří vztahu nedávali šanci a hlavně ho nechtěli respektovat.

Čas letí a některé věci se mění. Po několika měsících společného života si začali uvědomovat další problémy. Láska už nebyla jen modrou oblohou, občas se zamračilo, přehnala se bouřka. Peníze nejsou důležité, tvrdí ti, co je mají. Ale měsíční částka na tři děti je vysoká. Spoustu času je sama doma, protože on musí být v práci a vydělávat peníze z nichž velká část odchází na jiný účet. Také čas, který netráví s ní, ale s dětmi, se vleče. Ten červík pochybností, který hlodá při "planých" slibech brzkého rozvodu. Co když se v práci za nějakou dobu objeví jiná blondýnka?

Z některých nevěr, z těch méně nevinných se možná dá poučit, odpustit a zhluboka se nadechnout čerstvých nadějí, začít znovu...Z některých už není cesta zpátky. Protože důvěra, která ve hře "láska" hraje jednu z hlavních rolí, je navždy pohřbená a mosty spáleny.. 

Autor: Jana Delgado | čtvrtek 5.3.2009 18:27 | karma článku: 19,13 | přečteno: 1836x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!