Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barevná pohádka z Indie

  Říká se, že je snadnější vylézt na vysokou horu, než si najít cestu k druhému člověku. Vadí vám jiná barva pleti, odlišná kultura, nebo snad víra v jiného "boha", než v jakého věříte vy?

   Kamarád Ram má krásné oříškové oči. Jsou stejně hluboké a upřímné jako jeho myšlenky. Před pár lety odjel z Indie do Spojeného království studovat. Bez přehánění mohu říct, že je jeden z nejmilejších lidí, které jsem potkala.  

   Když Ram s přáteli slavil Diwali, přichystal brzy ráno jejich oblíbenou tradiční sladkost a s radostí ji přinesl do práce. Poděkovala jsem a doma jsme pak marně přemýšleli s kamarády co nám konzistence a vůně oné dobrůtky připomíná. Nakonec jsem ochutnala. Myslím, že takhle nějak by mohly chutnat rozmixované vonné tyčinky. Uf. Jsem nevděčnice. Dodatečně se omlouvám.

   Často a rádi vedeme dlouhé diskuze o rozdílnostech našich kultur. R. má svůj život na rozdíl od mého naplánovaný. Což je jistě v pořádku, jenže já jsem před pár lety brojila před jakýmkoliv malým náznakem plánování. Dnes už některé věci chtě nechtě plánovat musím. Ovšem vědět, že všechno se bude dít podle předem nalinkovaného scénáře, mě upřímně děsí. Ještě víc mě děsí představa, že by mně rodiče vybrali muže na celý život. Ram ví, že za čtyři roky, tedy ve třiceti se vrátí zpět do Indie. Tam už pro něho rodiče vybrali budoucí manželku. Vzhledem k tomu, že žije v jiné zemi, je šance potkat dívku jiné národnosti a kultury obrovská. Ram se na mě jen podívá veselýma očima a trpělivě vysvětluje. On se prý do žádné jiné dívky, než do té, kterou mu rodiče vybrali, nezamiluje. Neudělal by to rodičům. Vztekle dupu evropskou nohou a nechápu, že si může být tak jistý. Co když potká jinou dívku, než tu kterou mu vybrali milovaní rodiče? Kdyby snad nějakou "zcela nevhodnou a nevyhovující" dívku potkal, šance, že ji jeho rodiče láskyplně a s otevřenou náručí přijmou je asi taková, jako že v Bangkoku napadnou metrové závěje. Přirozeně se ptám, co by následovalo. Jestli by dál pokračoval ve vztahu s milovanou, nebo by ji opustil. Odpověď však nečekám.

Pak už se bude dít vše podle předem pečlivě naplánovaného scénáře. Zásnuby se uskuteční v rodině nevěsty. Rodiny si vzájemně vymění dárky, sladkosti a přání všeho dobrého. Budoucí nevěsta a ženich se představí rodinám. Přichází období, kdy se hlavní aktéři svatby poznávají, telefonují si, dávají si schůzky během dne. Ovšem jen v doprovodu rodičů. Pochopitelně jsou zcela vyloučeny polibky a sexuální radovánky. Indie je země kulturně velmi bohatá a tak jako i v jiných zemích má každý region svoje vlastní tradice a zvyky. Obecně platí, že svatba je jedním z nejdůležitějších obřadů. Nevzniká pouto jen mezi snoubenci, ale také mezi rodinami. Svatbu financuje rodina nevěsty. Společné místo konání svatby se diskutuje navzájem. Den, kdy si před Bohem novomanželé vyměňují sliby se koná v otevřeném prostoru, pod baldachýnem. Slib o lásce, věrnosti a plnění závazků je základem jejich vztahu a manželství. Samotná svatba je plná barev, hudby a veselí. Obvykle trvá čtyři až pět dnů. Je plná různých rituálů, z nichž každý má hluboký význam. Přichází nejvíce emocionální část, kdy nevěsta odchází od rodičů do domu manžela. Na uvítanou a také proto, aby se nevěsta cítila "jako doma" se všichni veselí a hrají různé hry.

     Jak vůbec může fungovat domluvené manželství? Indové věří, že manželství založené na racionálních důvodech má delší trvání. Jenže láska si slovem rozum příliš nerozumí. Argumentují nižší rozvodovostí, než je tomu v západních zemích. Svým způsobem mě fascinuje jeho smíření se situací a hlavně jeho láska a hluboký respekt k rodině.  V neposledním také úcta k tradicím. Ve světě R. je nejdůležitější přátelství, tolerance, pochopení. A láska? Slovo láska do jeho předsvatebního slovníčku nepatří. O lásce můžeme mluvit, točit romantické filmy, skládat básničky, ale ta skutečná? Opravdová? O té se nemluví, tu máme v srdci.

Láska se neustále vyvíjí a mění. Jen ve vzácných případech zůstává neměnná a trvalá. Podobně jako v manželství, které vzniklo z lásky je dost velká pravděpodobnost, že láska pomalu vyprchá a ze vztahu se stává zvyk.. i v manželství, které se zrodilo domluvou, může láska nesměle přijít krůček po krůčku.. První článek o domluveném manželství. P.S. Omid je šťastně ženatý s manželkou Sepideh a mají rozkošnou dcerku Helen.  Fotografie z rodinného alba R. s laskavým svolením.

 

Autor: Jana Delgado | úterý 15.3.2011 13:36 | karma článku: 13,71 | přečteno: 1649x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...