Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mi leželo Rudé právo v žaludku

Nechápu komunisty. Co vody už uplynulo po sametové revoluci a oni se dál hrdě a bez špetky studu hlásí ke komunismu. Fuj. Černé ovce mezi sněhobílými ovečkami.

  Jako malá jsem údajně, a to znám z vyprávění svých rodičů, snědla kousek novin. Povalovala jsem se v dřevěné postýlce a nějakým nedopatřením (kolem mě ještě pobíhaly dvě starší sestřičky-to by mohlo ledacos vysvětlovat) se ke mně dostaly noviny. Trošku jsem zalhala v nadpisu, protože v naší rodině se Rudé právo nikdy nevyskytovalo. Které noviny to byly, netuším. Každopádně jsem útržek novin požmoulala a od té doby otec(zarytý antikomunista) s mírně sarkastickým podtónem říká, že za svoji výřečnost vděčím právě novinám.

  Jenže teď mi v žaludku leží vůbec všechno co s komunisty souvisí. Nechápu, proč jsou komunisté stále legální stranou v české politice. Nesnáším a nerozumím, proč lidi naříkají, že za komunistů bylo líp. Pokud ti noví (předpokládám, že jiní a lepší) komunisté se starou komunistickou stranou nemají co dělat, měli by se stydět  a dělat vše pro to, aby se přinejmenším distancovali od názvu strany. Lidi, prosím vás, hlavně do diskuze nepište, co já bych asi tak mohla vědět o komunistech. Jedno vím naprosto jistě. Kdyby se to všechno nestalo, vůbec bych vám takhle nemohla psát a už vůbec bych vám nemohla psát z jiné země. Je pravda, že když k nám přišla jedna z těch nejjemnějších, nejkrásnějších látek- Samet, byla jsem dvanáctiletá holka. Všechno, co se dělo okolo nějak nedávalo smysl, ale věděla jsem, že něco velkého se děje. Co všechno to bylo, jsem pochopila později. Ve škole nám zrušili pár předmětů, četla se knížka o Trifidech, doma se sledovala televize a dál chrčela Svobodná Evropa. Nechci psát o nedostatku banánů, pomerančů, pravdivých informací, dobrých knih...Měli jsme soudruhy a soudružky, někteří měli bony do Tuzexu, podpultové zboží, modré trenýrky, jarmilky, pionýrské sliby, červené šátky, lampiónové a prvomájové průvody..a plno dalších zbytečností. Mohli jsme stát ve frontách, zapisovat se do pořadníků, utírat zadky šmirglpapírem (rozumějte toaletním papírem)..Ale to nejdůležitější co všem zoufale chybělo, byla svoboda. Nebo už se snad zapomnělo, že téměř všichni chtěli svobodu? Máme ji, a tak za ni buďme vděční!

  Obracím list ve stejné knížce. Co ještě mi leží v žaludku?

  Nechápu ty, kteří se ztotožňují a sympatizují s ideologií nacismu. Všechny bych je zavřela do některého ze zbytků koncentračního tábora. Tak aby pocítili alespoň malý závan strachu, bezmoci a hořkou chuť války. Všechny menší i větší vyhlazovací nacistické tábory, kde se odehrávaly ty nejhrůznější činy. Lidé umírali srovnáni do řad a zastřeleni. V plynových komorách, kde před "sprchovací" místností odložili šaty a pod záminkou umytí a dezinfikování už ze "sprchy" nikdy nevyšli. Nejen to. Výčet bezcitných a krutých zvěrstev je dlouhý. Při sledování archivních záběrů přejíždí mráz po zádech a svírá se srdce. Těch několik, které spojenecká vojska objevila a přežili, dostali vodu a jídlo. Lidé propukali v nekončící pláč. Nemohli si vzpomenout, kdy naposledy dostali najíst a napít. Byli natolik vyčerpáni, že nebyli schopni vstát a najíst se. Bezradně choulili k ostatním, tak jako se děti tulí k matkám. Závratná čísla mrtvých nemůžeme popírat, ale s úctou věnovat tichou vzpomínku.

  Že teď nechápete vy? Proč tady pletu zdánlivě nesouvisející? Absolutní zrušení komunistické strany a konec sympatizantů s neonacismem mají jedno společné. Bohužel jsou to jen naivní a troufalé představy o vymizení těchto zrůdných ideologií.

  Možná jsem utopista a tak mě napadlo, že když se blíží Vánoce, zkusím napsat dopis Ježíškovi. Milý Ježíšku, vím že toho máš hodně. Ale mám přání, které kdybys vyplnil, udělal bys šťastnější nejen mne, ale i spousty dalších snílků. Pojďme k věci. Prosím Tě, buď tak hodný a zakaž komunistickou stranu a všechny fanatické příznivce neonacismu. Děkuji moc a hezké Vánoce! 

 

Autor: Jana Delgado | pátek 18.12.2009 11:41 | karma článku: 41,65 | přečteno: 6171x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...