Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi nebem a zemí

Jako malá jsem hrozně ráda chodila po dřevěných prochozených schodech na kůr. Omylem mě strčili mezi pár holek s krásnými hlasy. Krákorala jsem tam s nimi každou mši. Hrozně to rvalo uši a tak jsem to s hrdostí sobě vlastní po určité době vzdala.

  Staré varhany a oprýskané stěny malého venkovského kostelíka z třináctého století. Ti všichni okolo. Některé tváře jsou mi cizí, ale drtivou většinu příběhů lidí z malé vesničky znám. Zvláštní pocit, že sem nepatřím, ale jakýmsi zapřičiněním osudu tu jsem. Už jako malá holka jsem ráda poslouchala farářovo kázání, ale vždy jsem k němu měla výhrady. Teď už to přiznat můžu. Přála jsem si, aby bylo krátké a farář přestal nabádat lidi ze zadních lavic, aby se přesunuli dopředu. Není to snad jedno kde ovečky sedí? Můžu sedět na kostelních hodinách a přesto tam budu. Moje přání tenkrát vyslyšeno nebylo. Dnes když tu po pár letech sedím, nevadí mi, že je dlouhé. A ono není. Farář je jiný a už to tak neprotahuje. Přijde mi, že razí heslo "stručně a výstižně". Zase si něco bručím a zase mám výhrady.

  Zastávám názor, že "být" křesťanem není jen pravidelné chození v neděli do kostela a povinné odříkání Otčenáše po zpovědi. Člověk by měl žít jako křesťan každým dnem. S chybami i bez chyb.

  Rozhlížím se kolem. Vrásčité babičky v šátkách, které zakrývají šediny. Hůlky opřené na okraji hnědých, už po sté natřených kostelních lavic. Ufňukané děti, kterým to přijde moc dlouhé. Podáváme si ruce. Rádoby srdečně, tady na místě božím se na chvíli zapomínají sousedské roztržky a menší nedorozumění. Všichni si přejí jen to dobré. Zvony zvoní. Mám ráda ticho kostela. Pocit, že to pro co jsem se až doteď složitě rozhodovala, najednou vím. Že všechny ty otazníky co kolem mě poskakují, mají odpověď.

  Nedá mi to. Z paměti mně automaticky vyskakuje text a melodie zní v uších. Dlouho jsem nezpívala a tak se snažím zpívat. Pořád stejně falešně jako před několika lety, ale ráda. Všem láskám dává se na vědomí, že jsem zase na pár dnů doma.

  Myšlenky se jako korálky rozkutálely do všech koutů kostela. To jsme šli v malé portugalské vesnici do ještě menšího kostela. S úctou k těmto stavbám při vstupu namáčím svoji pravou ruku do zbytku vody v kamenné nádobě. Brr, studí to jako led. V šatech na ramínku. Hm, takhle spoře oděnou by mě do Vatikánské baziliky nepustili. Tenkrát jsem si na sebe musela natáhnou kamarádovu mikinu, abych tam mohla vstoupit. S úžasem hledím na kostel vykachličkovaný kachlíky s náboženskými motivy. Celý, celičký. I na stropě. Nejraději bych to vyfotila, aby mi věřili, že kostel může vypadat jako koupelna z osmdesátých let. Vždyť to znáte. Co lidi nevidí, tomu nevěří.  Ale já nerada fotím kostely a katedrály zevnitř. Jen zvenku. Neptejte se proč, nevím jak to vysvětlit.

  Vzpomínky mě unášejí dál. Jsem na vystoupení Harlem Gospel Choir v krásných prostorách Janáčkova divadla v Brně. Emotivní a energií vibrující písně musí hnout i s neznabohem. Zpívání a tleskání oslavující radost ze života a víru v Boha. Jejich hlavní myšlenka, spojit všechny lidi a národy dohromady jakoby byla neviditelným písmem napsána nad hlavami zpěváků. Je to přes písně, které ve svých textech oslavují Boha, ale nevadí. Tak jsem se přistihla, že se vlním, usmívám a zpívám si s mými nejbližšími. Kdyby mi někdo říkal, že budu téměř tančit v divadle mezi červenýma sedačkama a budu mít ruce červené od tleskání, neuvěřím. Ale síla a energie tryskající z této skupinky černochů s nádhernými hlasy, donutila ke zvednutí ze židle snad úplně všechny. Můžete si věřit v co chcete a nazývat "sílu" nad námi jak je libo, ale tohle je něco víc..

Autor: Jana Delgado | pátek 23.10.2009 16:32 | karma článku: 17,34 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!